Вашия приятел кокера
Начало > Вашият кокер > Здравни съвети
Склонни са към ушни заболявания, като особенно през лятото те трябва да се проверяват често. Препоръчително е поне веднъж седмично да се почистват от вътрешната им страна, а външно с четка всеки път след разходка. Поради дългите уши, които често докосват земята, те стават лесна мишена на паразити като кърлежи, които много често водят до глухота.

Друго на което трябва да се обърне внимание е заболяванията на очите, като progressive retinal atrophy, glaucoma и cataract, за това те трябва редовно да се преглеждат от ветеринар и да се почистват.

През топлите сезони, като пролет, лято и ранна есен задължително давайте на любимеца си лекарства против паразити, като препоръчително е да се комбинират такива за външна защита (Fronline) и вътрешна защита от паразити.

Вследствие дългите уши имат намалена вентилация на ушните канали и увеличено образуване на ушна кал. Трябва поне ежеседмично да се почистват с тампон и лосион за почистване на уши.

Летни проблеми с осили. Симптоми: тръскане на главата и накланяне към засегнатото ухо. Препоръчва се частично решение: подстригване на ухото и проверка за осил след разходка.

Проблеми с анална жлеза възникват след ограничаване на движенията. Понеже кокерите са енергични кучета, те имат нужда от голямо движение. Погрешно твърдение е, че не трябва да се изцежда никога. Изцеждането и се извършва при необходимост от вашия ветеринарен лекар, а именно, при запълването и със секрет и наличност на възпалителен процес. Симптоми: сърбеж в околоаналната област, като са възможни накуцвания с единия или двата крака, екземи, отити, влачене на задницата.