Интересна статия за агресията на кокерите

Дискусии за поведението и обучението на малките кокери

Re: Интересна статия за агресията на кокерите

Мнениеот Juleto » Пон Юли 25, 2011 1:11 pm

Здравейте! Нова съм във форума, но прочетох тази статия и искам да ви разкажа за моя случай! Кокерчето ми е на 2г., мъжко, рижаво и английско.... Истински красавец.... Доста едричък за кокер - скромните 19кг.... Но лично аз съм съгласна с тази статия относно агресията! 2 години нямахме никакви проблеми с него! Игрив, но нежен в игрите си! До един прекрасен ден, 13 юни 2011г., когато за първи път ухапа... И ухапа мен! Без причина! Просто го погалих докато ми се радваше! Никога не го беше правил преди и определено не му бях причинила някаква болка! След мен изпохапа цялото семейство, отново нахвърляйки се без причина, като гони до дупка и докато не откъсне месо! Аз вече съм горд собственик на доживотен белег под рамото, баща ми - на корема! Решението - мой приятел, дресьор на кучета! Вече един месец и половина се борим с проблема и държа да се похваля, че отбелязваме напредък! Според една статистическа извадка, която той ми показа, най-голям брой ухапвания на стопани има от кокерите, а ротвайлера е едва на 73 място! Искренно се радвам за всички от вас, които не са се сблъскали с този проблем, защото е голяма мъчение за цялото семейство! Момчето ми разказа изключително интересни неща относно това по какъв начин кучетата възприемат семейството, в което живеят! Ако някой проявава интерес - с радост ще споделя наученото!
И все пак, дори и да има агресивни кокерчета като моя сладур например, мисля че са страхотни кучета и ще продължавам да се боря, докато не си получа онова сладко игрива същество, което имах допреди 2 месеца вкъщи:)))
Juleto

Мнениеот bella » Пон Юли 25, 2011 2:03 pm

Здравей,

и в нашето зверче има определена агресия, с която се борим, но с този кокерски характер ... Сподели повече, предполагам, че ще е интересно на много потребители :)

Поздрави!
bella

Мнениеот Juleto » Пон Юли 25, 2011 2:46 pm

Ще го кажа с няколко думи! Въпреки че е опитомено от хиляди години, кучето продължава да носи в себе си инстинкта на глутницата! Тоест семейството, в което живее, то възприема като глутница! В една глутница на най-хубавото място спи водачът, пръв също яде той! Едни от най-големите грешки, които сме допуснали вкъщи, се състоят в това, че нашият красавец спеше по леглата и си имаше собствен стол на масата в кухнята, където непрекъснато му се даваше от храната, която ядем и ние... Или казано с други думи - ние сме си делили плячката и бърлогата с него, което в неговите очи автоматично го издига на много високо ниво в йерархията на "глутницата" ни.... Знам че звучи много странно и може би дори малко смешно, но откакто яде след като ние приключим с вечерята и откакто спи на земята нещата доста се подобриха.... Странното беше, че когато налиташе на всеки един от семейството, той първо се хвърляше, после спираше за секунда-две и пак се хвърляше! Оказа че в тези секунда-две той е чакал реакция от наша страна, но тъй като ние не сме очаквали такова нещо, съответно никой нищо не е направил...... за него това значи "Браво, извоюва си правото да си на върха, всяко тяхно действие оттук-нататък, което не ти харесва, може да бъде наказвано с ухапване"...... Е тука вече аз не се съгласих! Дори вкъщи имаме забрана да му говорим още 1 месец, останаха само командите "Не", "Ела тук", "Седни", "Пусни" и "Слез долу".... Обяснението на това е, че когато му говорим лигави и закачливи дучички, за кучето това е само някакво мъркане от наша страна и в случай като този, ако му говорим, докато го обучаваме, той няма да обръща внимание на командите!Това е най-трудната част от обучението му за цялото семейство, но си обичаме сладура и го искаме добро кученце..... Освен това вече че разхождаме 2 пъти на ден между 40 минути и 1 час с идеята да изхабяваме невероятно голямото количество енергия, която има.... Най-добре е да се извежда с играчка, а най-хубавата игра за него навън е дърпането на играчката...... Благодарение на излизането с играчката вече приминахме етапа на тегленето навън - преди беше страшно! Не аз го извеждах на разходка, а той мен! Сега вече ходи редом до мен :D
Аз май пак се поунесох с разказването, но от месец насам съм изчела толкова много материали за дресировката и психиката на кучетата, че просто имам чувството, че съвсем спокойно мога да напиша книга :lol:
Надявам се да не съм досадна на никого! Пиша всичко това с цел да помогна на някого, който може не дай си Боже да се сблъска с подобно нещо в бъдеще! Много е страшно, когато гледаш собственото си куче със страх и в същото време толкова много го обичаш, че ти идва да го гушнеш и да го целуваш, без да си поемеш въздух! Ако случайно написаното горе от мен ви е заинтригувало - ще ви напиша всичко за това как протича обучението на моя Жорко!
Поздрави!!! :D
Juleto

Мнениеот galiagalia » Пет Авг 26, 2011 8:02 am

Привет, имам нужда от спе;ните ви съвети.Кокера ни Хаиймлих който е на 6 нахапа сапруга ми както му се радваше.След като се случи това разбрахме колко грешки сме допускали -хранене с нас от масата,спане където си писка,разходка когато и накъдето той поиска.Молиа ви ,кажете ми има ли надежда ,много е териториален,много лае на двора като го пуснем.Ужасен и невъздържан е.Кастрирахме го преди 20 дена.Агресиа започна да проиавява от една година.Да ръмжи по нас,да напада мъже ако искат да го пипнат.Също ненавижда бели кучета.
galiagalia

Мнениеот galiagalia » Пет Авг 26, 2011 9:11 am

Пропуснах да уточня че Хаймлих е на 6 години и е доста едър- 19 кг.
galiagalia

Мнениеот alina18 » Нед Ное 13, 2011 8:02 pm

Zdrazeyte vsi4ki, nova sam tuk i imam vapros kam "JULETO". Namerih amerikanski kafyav mazki koker na poleto mezdu dve sela v rusensko. Za sazalenie nyama 4ip i pregledah sumati obyavi no za sega nyama i sleda ot sobstvenicite. Okaza se oba4e 4e ku4eto ima poveden4eski problemi, izpoha ni vsi4ki v ka6ti i e nepredskazuem s drugi hora. V momenta rabotim s dresyor i ob6to vzeto pravim vsi4ko koeto i vie opisvate, nikakvo ligavene samo komandi i taka natatak. Molya vi kazete mi ima li traen rezultat i vse pak do koga 6te tryabva da go ignoriram, sarceto mi se kasa 4e ne moga da go gu6na kato normalno ku4e, toy idva i se moli da go pogalya no e zabraneno. Ve4e imam kontrol varhu nego no toy tryabva da slu6a vsi4ki i da se nau4i da ne hape samo men no i 4e nikoy ot horata ne e za hapane. Kato e v kolata stava stra6no, men me puska tam no absurd nyakoy drug da se ka4i. Mnogo e vazno da se promeni za6toto az ziveya v apartament s tri kotki i ne moga da go zadarza a takav nikoy ne bi go osinovil. A 6te e zalko da bade prispan zaradi agresiyata si, toy e mlado ku4e na godinka i e mnogo hubav i ziznen! Molya vi spodelete pove4e!
alina18

Мнениеот Juleto » Пет Ное 18, 2011 5:53 pm

Здравейте! Съжалявам за забавянето на отговора ми.... При моя красавец ефект определено има! Вече 4-ти месец проблеми не сме имали! Забраните за галене и лигавене не траят дълго! Само докато животинката започне явно да разпознава командите и да разбере, че те са КОМАНДИ, които трябва да изпълни! След това - живот! С моя сладур сега си се лигавим на воля, гушкаме се, няма проблеми! Наистина, разбирам ви, голямо мъчение е да не го намачкаш, но както казваше нашия дресьор - кучето не е плюшена играчка, а живо същество със собствени разбирания.... Ако има нещо конкретно, с което мога да бъда полезна - няма никакъв проблем да отговоря! Обещавам, ще си поглеждам по-често пощата:)))
Juleto

Предишна

Назад към Поведение и обучение