Вашия приятел кокера
Начало > За породата > Английски кокер шпаньол
Кратка история.
Породата произхожда от Англия, като има прародители от Испания. През 1940 година тази порода е била определена като независима и отделна от Амриканския кокер шпаньол. Кучета от тази порода са се използвали за лов на птици и най-разпространената украска е била бяла с черни петна, а по-рядко златисто-кафеникава или черна. Те са отлични ловни кучета, като най-добре ловуват на тежък терен

Характер.
Английският кокер е изключително подвижно и енергично куче. Характеризира се с добър характер. Има силно развито обоняние. Като всички кокери той е много добър компаньон, притежаващ интелект и постига много добра привързаност с господаря си. Подходящ е за деца, нежен и игрив, но не толерира добре дразненията с него. Той е социален с непознати. Подчинява се с респект на заповедите, които са му дадени. Като цяло Английския кокер шпаньол е дружелюбна порода, но както винаги има и изключения, които са резултат на собстената на всяко куче индивидуалност. Темперамента варира в големи граници, като мъжките кучета са в повечето случаи по-кооперативни. Кокерите трябва да се тренират много внимателно, но строго, понеже те са чуствителни, но също така независими и интелигентни. Тази порода обичат игрите и се радва на толкова игри, колкото вие може да му осигурите.

Външни белези.
Тази порода притежава следните белези : средно голямо куче, с умерено голяма глава и широко заоблено чело. Носът му е черен, като се среща и кафяв, но черния се препоръчва. Краката и задната част на тялото са добре окосмени. Тъмните овални очи трябва да имат нежно и интелигентно изражение. Ушите са разположени в страни от главата, дължина трябва да достигат до носа на кучето. Има здрави челюсти и ножичовидна захапка. Гръдният кош е много дълбок и добре развит, но не достатъчно за да се справи с голямо натоварване. Козината е лъскава, дълга и мека, с ресни по крайниците, като само на главата, челото и гърба е по-къса. Има големи лапи, с плътни възглавнички и гъсто окосмяване между пръстите. Опашката обикновенно се купира в ранна възраст, като стои малко по-ниско от нивото на линията на гърба.

Размери.
Ръст : мъжките кучета обикновено са високи около 38-43 см., а женските 36-41 см. Тегло : мъжките кучета има тегло около 13-16 кг, а женските 12-15 кг.

Здравословни проблеми.
Склонни са към ушни заболявания, като особенно през лятото те трябва да се проверяват често. Поради дългите уши, които често докосват земята, те стават лесна мишена на паразити като кърлежи, които много често водят до глухота. Средната продължителност на живота на тази порода е 12-15 години.