Вашия приятел кокера
Начало > За породата > Американски кокер шпаньол
Кратка история.
Американският кокер шпаньол е произлязъл от Английския кокер шпаньор през 19-ти век. През 1940 година Американския кокер започва толкова да се различава от Английския, което предизвиква разделянето на тези две породи през 1945 година, като тогава официално са определени стандартите за всяка една от тях. Въпреки че произлизат от ловна порода, и запазват някои от ловните си навици, тази порода кокери се използва предимно за киноложки изложби или компаньони.

Характер.
Американският кокер шпаньол е интилигентно куче, те много лесно се приспособяват и са лесно податливи на обучение. Той е много послушен и жизнерадостен, предан команьон и игрив. Кучетата от тази порода са добри със децата, много социални и добри с другите кучета.Той уважава властта на своя господар без много съмнение. Те са нежни и доверчиви, със средна интелигентност. Повечето от тези обяснения са за типичния темперамент на породата, но както винаги има изключения породени от характера на кучето.

Външни белези.
Американският кокер шпаньол е красиво куче с дълги висящи и силно окосмени уши, закръглена глава, и с гъста, мека, гъста със средна дължина козина. Този порода кокер е по-малка по размери от Ангийския кокер, моцуната е по-къса. Очите са с тъмен цвят и интелигентно изражение. Носът е винаги е черен за кучетата с черен цвят, но може да е кафяв за кучетата с други цветове. Тялото е компактно, с къс гръб. Шията е дълга и замускулена. Гръдния кош е дълбок. Крайниците са с добре развите мускулатура и с обилно окосмяване. Лапите са овални, с плътни възглавнички и обилно окосмяване. Опашката е купирана на 2/5 от оригиналната и дължина и се носи на същата линия като гърба.

Размери.
Ръст : мъжките кучета обикеновенно са високи около 36-39 см., а женските 34-37 см. Тегло : мъжките кучета има тегло около 11-13 кг, а женските 11-13 кг.

Здравословни проблеми.
Склонни са към ушни заболявания, като особенно през лятото те трябва да се проверяват често. Поради дългите уши, които често докосват земята, те стават лесна мишена на паразити като кърлежи, които много често водят до глухота. Друго на което трябва да се обърне внимание е заболяванията на очите, като progressive retinal atrophy, glaucoma и cataract, за това те трябва редовно да се преглеждат от ветеринар и да се почистват. Средната продължителност на живота на тази порода е 9-15 години.