Вашия приятел кокера
Изключително важно е да направите необходимите ваксини за малко куче, преди да почнете да извеждате вашия любимец.

Възможно е някой път след като се направи една от трите ваксини на малкото куче, то да получи алергична реакция, като подуване на муцунката. При подобен случай ведната трябва да му се инжектира антиалергично лекарство или се обърнете към ветеринарен лекар!

Склонни са към ушни заболявания, като особенно през лятото те трябва да се проверяват често. Препоръчително е поне веднъж седмично да се почистват от вътрешната им страна, а външно с четка всеки път след разходка. Поради дългите уши, които често докосват земята, те стават лесна мишена на паразити като кърлежи, които много често водят до глухота.

Друго на което трябва да се обърне внимание е заболяванията на очите, като progressive retinal atrophy, glaucoma и cataract, за това те трябва редовно да се преглеждат от ветеринар и да се почистват.

През топлите сезони, като пролет, лято и ранна есен задължително давайте на любимеца си лекарства против паразити, като препоръчително е да се комбинират такива за външна защита (Fronline) и вътрешна защита от паразити.

Вследствие дългите уши имат намалена вентилация на ушните канали и увеличено образуване на ушна кал. Трябва поне ежеседмично да се почистват с тампон и лосион за почистване на уши.

Летни проблеми с осили. Симптоми: тръскане на главата и накланяне към засегнатото ухо. Препоръчва се частично решение: подстригване на ухото и проверка за осил след разходка.

Проблеми с Анална жлеза възникват след ограничаване на движенията. Понеже кокерите са енергични кучета, те имат нужда от голямо движение. При застояване на кучето се увеличават проблемите с аналната жлеза.

При взимането на малкия кокер, трябва да го дарите с много внимание и любов, понеже то като всяко малко куче тукощо отделено от своята майка изживява трудно раздялата си. Нормално е то да вие и скимчи особенно след като го оставите само. Не го изолирайте, прекарвайте максимално много време с него за да се почуства конфортно в новия си дом.

Кокер шпаниолът е темпераметно куче, и е необходимо да подхождате към него с много внимание и спокоиствие.